Podbrdo Mountaineering Society

            

Last notice - Posted by: darkdog - Monday, 19 October 2020 19:36
KOČA NA ČRNI PRSTI JE ZAPRTA / ČRNA PRST HUT IS CLOSED
News

News->Obvestila   
PUŠELJC gorskih tekov v najlepših krajih na svetu

Organizatorji štirih lepih gorskih tekov z legendarnim GM40 na čelu smo se odločili, da za svoje zveste udeležence pripravimo v letu 2013 presenečenje. V časih, ki sodelovanju niso naklonjeni smo dejali:

"Fantje stopmo skp in za naše tekače prpravmo presenečenje!"

 

<< SEZNAM UDELEŽENCEV 2013>>

  

GM4O puseljc 2013 01

Boštjan Jezeršek, Jože Dakskobler,

Brane Cenčič, Tomaž Štenkler

In tako smo tudi naredili, našo idejo pa poimenovali:

PUŠELJC gorskih tekov v najlepših krajih na svetu

Z dvajsetim tekom Ivana Anderleta iz Podbrda na Črno prst smo v letu 2013 prvič zavezali naš PUŠELJC in na presenečenje vseh ugotovili, da vas je bilo skoraj 40, ki ste uspešno opravili z vsemi štirimi teki!

Lepo smo izpeljali razglasitev v sklopu jubilejne Črne Prsti in res smo ponosni na našo idejo, ki ste jo vi, tekači in tekačice, sprejeli za svojo.

PUŠELJC je zavezan, v lončku pa so že nova semena, ki bodo zrasla ob svojem času. Kot prvi zvonček bo pokukal na danKBK, drugi bo pozvonil GM4O vse to bo nadzoroval kralj RATITOVEC, kot zadnja pa bo pušeljc zavezala kraljica ČRNA PRST.

Organizatorji se vam zahvaljujemo za vse pohvale izrečene na samih tekmah ali kako drugače in vam zagotavljamo, da bomo PUŠELJC tudi v naslednjih letih pridno zalivali ga negovali ter mu omogočali razcvet. Prav tako pa bomo organizatorji še naprej skrbeli za dobro počutje udeležencev in - da boste z naših tekov odhajali srečni ter zadovoljni.

Hvala vsem udeležencem, ki prihajate k nam z dobro voljo in s tako od nas tudi odhajate, ter prijazno povabilo tudi vsem tistim, ki na naših tekih še niste bili: pridite in užijte čare, ki vam jih ponujamo. Mi bomo poskrbeli za vse, samo teči ne moremo namesto vas.

GM4O puseljc 2013 02 GM4O puseljc 2013 03 GM4O puseljc 2013 04

Prelep pozdrav organizacijski odbor PUŠELJCA 

Jožko, Tomaž, Brane in Boštjan
Preberi celotno novico
Planinski koledar 2014

Planinski koledar 2014

Planinski koledar 2014

 

 

 

Planinski koledar za leto 2014 je pripravljen, poimenovali smo ga PLANINSKA DOŽIVETJA. V njem so objavljene najlepše fotografije, izbrane na razpisu Planinske zveze Slovenije PLANINSKA DOŽIVETJA (Mountaineering Experiences)

 

 

V koledarju Planinska doživetja 2014 so najlepše fotografije, ki so bile izbrane na razpisu Planinske zveze Slovenije. Motivi na koledarju predstavljajo del gorske narave v različnih letnih časih, ki vas bodo spremljali skozi leto 2014. Koledarski del je opremljen trimesečno z luninimi menami. 13-listni koledar je tiskan na kvalitetnem papirju in vezan s srebrno špiralo.

Format koledarja: 33 cm x 48 cm.

Možnost dotiska na pasici, višine 5 cm.

Koledar v spletni trgovini PZS.

CENA
Planinska doživetja: 3,90 EUR*.
*DDV je obračunan v ceni. Stroške poštnine plača naročnik.

Pri nakupu večjih količin upoštevamo količinske popuste.

NAROČILA in informacije:
• e-pošta: koledar@pzs.si
brezplačna številka: 080 18 93 (24 ur/dan, vse dni v letu)
spletna trgovina PZS.

Vabljeni k naročilom.

 

Več na  PZS
Preberi celotno novico
Plačilo članarine

OBVESTILO

ČLANE PD PODBRDO IN OSTALE KRAJANE OBVEŠČAMO, DA JE PLAČILO ČLANARINE MOŽNO ŠE DO 15.10.2013

- PODBRDO - BIFE ANČKA

- KORITNICA - TRGOVINA ZVER

 

UO PD PODBRDO
Preberi celotno novico
Travniška dolina

Travniška dolina

Članice in člane društva vabimo v travniško dolino
Preberi celotno novico
SREČANJE PLANINCEV ZAKLJUČILO SEZONO NA ČRNI PRSTI

SREČANJE PLANINCEV ZAKLJUČILO SEZONO NA ČRNI PRSTI

SREČANJE PLANINCEV ZAKLJUČILO SEZONO NA ČRNI PRSTI

 

Podbrdo

Tretja septembrska sobota je bila tudi letos dan za srečanje planincev na Črni prsti, na katerega je devetič po vrsti povabilo PD Podbrdo. Po noči, v kateri se je polna luna komajda utrudila od poigravanja s številnimi zveriženimi sencami, se je rodil prijazno svež dan, ki je v svet nad dolinskim dnom Baške grape privabil lepo število ljubiteljev gora. Že od  jutranjih  ur  so se zbirali  pred domom Zorka Jelinčiča, kjer jih je skupaj s člani PD Podbrdo in oskrbnikoma pričakal  predsednik Tomaž Štenkler. Srečanju je poklonil čas  tudi predsednik Meddruštvenega odbora Posočja Gregor Rupnik.

Ob 11. uri  so svoje misli posvetili sveti daritvi, ki jo je vodil župnik iz Sorice Mirko Turk ob somaševanju župnika Marka Koširja iz župnije Preserje. Namenjena je bila  spoštljivemu spominu na vse, ki jih je navdušujoči občutek svobode privabil v naročje gora, vendar jim pot v dolino ni bila dana.

Člani PD Podbrdo so vse pohodnike že tradicionalno pogostili s  pečenimi ribami. Skoraj nemogoče se je bilo upreti tudi drugim omamnim dišavam iz kuhinje. Prijetno druženje se je nadaljevalo ob klepetu in  kovanju načrtov za prihodnje leto. Živa glasba pa je spodbujala k plesu in pesmi ter obujanju spominov na čase, ko je bilo podobnega razpoloženja v planinskih domovih veliko več.  

 

                                                                                  Tekst: Olga Zgaga

 

FOTO GALERIJA
Preberi celotno novico
JUBILEJNI 20. TEK IVANA ANDERLETA NA ČRNO PRST

JUBILEJNI 20. TEK  IVANA ANDERLETA NA ČRNO PRST

JUBILEJNI 20. TEK  IVANA ANDERLETA NA ČRNO PRST

 

Na koledar Primorskih gorskih tekov 2013  je bil  za 7. september v  organizaciji Planinskega društva Podbrdo,  GRS Tolmin in Občine Tolmin vpisan jubilejni,  20. gorski tek Ivana Anderleta  na Črno prst.  Na 6,3 km dolgo progo z višinsko razliko 1300 m se je ob 9. uri iz središča Podbrda podalo133  ljubiteljev te discipline. Med njimi je bilo kar 23 domačinov. Iz istega mesta, kakor ob prvem vzponu leta 1970, so startali tudi pionirji gorskega teka v Sloveniji – Podbrčani Ivan Čufer, Peter Čufer in Marko Dakskobler. Tekače je v Trtniku  s harmoniko spodbujala 85-letna Francka Drole, na Kalarskem Brdu jih je  že desetič po vrsti vabil na okrepčevalnico Ljubo Trojer, na gozdni meji pa so jih postregli graparski  lovci. Vseskozi jih je ovirala zoprna sopara, cilj pa  jih je pozdravil  z megleno kapico. Prvi ga je prestopil Simon  Alič (ŠD Nanos) s časom 0:52:02, ki pa ni podrl sedem let starega rekorda Petra Lamovca. Za njim je pritekel Danijel Vinčec (ŠD 3 Šport) 0:56:50, prvo trojico pa je zaokrožil Jure Šuligoj (SSK Ponikve) 0:58:06. V planinskem domu Zorka Jelinčiča so se vsi posladkali s tradicionalno sadno kupo. Odstopov ni bilo.

Med domačini je prvo mesto zasedel Martin Štendler (AD Železniki), Andrej Trojer (ŠD Nanos Podnanos) 0:59:59, Simon Drole (PD Podbrdo) 1:07:27; med domačinkami pa so prva tri mesta zasedla Milojka Čufer (Podbrdo) 1:24:28, Mateja Kusterle (PD Podbrdo)1:30:27, Vida Drole (PD Podbrdo) 1:33:02.

Na nekoliko slavnejši zaključni prireditvi na športnem igrišču v Podbrdu so se najprej zahvalili vsem, ki več let sooblikujejo podobo te tekaške prireditve.  Nato  so  najboljšim  podelili medalje in pokale, vsem pa spominske nagrade. Kar štirideset udeležencev je prejelo še spominske majice za udeležbo na prvem Pušeljcu gorskih tekov, ki je povezal GM4O in teke na Ratitovec, Kopačnico in na Črno prst.

Najmlajša na progi  sta bila domačin Žan Drole in Neža Šuligoj (oba 2001), najstarejša pa  Albert Lazar (1936) in Jožica Maslo (1954).

PD Podbrdo in TIC Podbrdo sta tek skozi čas dvajsetih let predstavila tudi skozi priložnostno razstavo.

 

    Galerija slik                                                                                                    Tekst: Olga Zgaga
Preberi celotno novico
20. GORSKI TEK IVANA ANDERLETA NA ČRNO PRST

20. GORSKI TEK IVANA ANDERLETA NA ČRNO PRST

20. tek Ivana Anderleta na Črno prst 

 
Na spletnih povezavah si lahko preberete o zgodovini teka in poslušate vabilo predsednika PD Podbrdo ter
prva dva udeleženca gorskega teka Marka Dakskoblerja in Ivana Čuferja:
 

 

http://www.youtube.com/watch?v=NTSDckGqpGA&feature=youtu.be

 

 

 

 

 
Preberi celotno novico
Pušeljc podbrških tekačev na Širokem

Pušeljc podbrških tekačev na Širokem

 

 

Pušeljc podbrških tekačev na Širokem

 

 

 

V okviru  pokala Primorskih gorskih tekov 2013  je 12. vzpon na Široko na vetroven praznični dan, 15. avgusta, premagalo kar osem tekačev iz KS Pobrdo. Trije izmed njih so si prislužili vzpon na zmagovalne stopničke. Žan Drole  v kategoriji mlajši dečki in Milojka Čufer med starejšimi veterankami sta stopila na najvišjo, Slavko Prezelj pa je bil med veterani tretji. Mlajši veteran Simon Drole jih je zgrešil za triindvajset stotink. Ciljno črto so prestopili še Šorli Pavlo, Lapanja Andrej, Valentinčič Ivan in letos prvič Žanova mama Vida Drole. Starosta med  podbrškimi tekači Peter Čufer pa  je letos tekmoval v  sočasnem kolesarskem vzponu.

                                                                                                                                 Tekst: Olga Zgaga

                                                                                                                                  Foto: Alenka Zgaga

Galerija slik...

 

Odlomek iz zapisa na spletni strani www.ljudstvotekacev.si

"Luka Drol, zmagovalec med starejšimi dečki, je povedal: »Bilo je težko. Pa še Žan mi je bil tik za petami.« Luko čez nekaj tednov čaka državno prvenstvo v kajaku na mirnih vodah, ki je njegov prvi šport. Obeta si uspešen nastop na Ptuju, domov bo najbrž spet prinesel nekaj žlahtne kovine. Žan Drole ima sicer v priimku črko več, a leto manj, vendar se je povsem enakopravno, do ciljne črte, s kajakašem boril za primat. Seveda je v svoji kategoriji zmagal, logična pa je bila tudi zmaga edine deklice, ki smo jo videli na progi, Neže Šuligoj.

Tek na Široko si je za svoj prvi nastop na kakšni tekmi izbrala Vida Drole, Žanova mama. Po dveh minutah, kar je prišla na cilj, je povedala: »Grem po sinovih stopinjah. Njemu kar gre, danes pa se je pokazalo, po kom ima gene. Malo sem trenirala, toliko, kot so mi pustili otroci, časa pa je bilo malo, ker moža med tednom ni doma. Proga je kar napeta, ampak zdaj je že vse v redu. Za naprej bomo videli, ne me čakati na Črni prsti!«"
Preberi celotno novico
Alpska možina (Eryngium alpinum)

Alpska možina (Eryngium alpinum)

Alpska možina (Eryngium alpinum)

 

19.8.2013 ob 10:00 sem se vzpenjal na Črno prst in kot vedno pri spomeniku Šorli Iva občudoval našo gorsko rožo Alpsko Možino. Bila je prelepa. Po kakšnih petih urah pa sem se vračal nazaj v dolino, pa me je pričakalo pravo opustošenje. Nekdo si je drznil pobrati cel šop rožic. Kaj naj si ob tem misli človek. Mogoče ljudje ne vejo da je ta roža zaščitena in je zelo redka.

Alpska možina (Eryngium alpinum)

Sliki prikazujta opustošenje, človeka kar žalost prime ko kaj takega doživi.
Preberi celotno novico
21. GORSKI TEK IVANA ANDERLETA NA ČRNO PRST

20. GORSKI TEK IVANA ANDERLETA NA ČRNO PRST

21. GORSKI TEK    IVANA ANDERLETA  NA

  ČRNO PRST

   6.9.2014 ob 9:00 uri

 

 

 

 

Razpis tek na črno prst 2013 

 

OPIS PROGE

Start teka je pri odcepu na železniško postajo Podbrdo v centru Podbrda.

Trasa proge vodi po asfaltni cesti do vasi Trtnik, nadaljuje se po poti čez travnik nad vasjo in nato po markirani planinski poti do vrha Črne prsti. Na trasi teka sta dve okrepčevalnici.

Dolžina proge: 6,3km

Višinska razlika: 1320m

 

OKREPČEVALNICE

Na celotni trasi sta dve okrepčevalnici in sicer:

1050m.n.v. – Kalarsko Brdo

1600m.n.v. (6 kilometer) – travnik cca. 200m nad gozdno mejo

 

PRIJAVA IN ŠTARTINA

Prijavnina 12,00€ na startu od 7.00 dalje

 

PREVZEM OPREME

Organizator dostavi na cilj minimalno garderobo, oddano do 8.00 ure na startu

 

POGOJI TEKMOVANJA

Vsakdo tekmuje na lastno odgovornost, mladoletni pa na odgovornost staršev.

Uporaba palic ni dovoljena!

KATEGORIJE

A Mlajši člani  1988 in mlajši

B Člani  1987 – 1978

C Starejši člani 1977 – 1970

D Mlajši veterani  1969 – 1962

E  Veterani  1961 - 1954

F Starejši veterani 1953 in starejši

G Mlajše članice 1988 in mlajše

H Članice 1987 – 1978

I Starejše članice 1977 – 1968

J Veteranke 1967 – 1958

K Starejše veteranke 1957 in starejše

 

Dodatni kategoriji:

Člani GRS do 40 let (letnik 1974 in mlajši)

Člani GRS nad 40 let (letnik 1969 in starejši)

 

ORGANIZATOR TEKA

PD Podbrdo

GRS postaja Tolmin

Občina Tolmin

 

RAZGLASITEV RAZULTATOVob 13:30 uri na športnem igrišču. Pismene pritožbe sprejema organizacijski odbor v sestavi: predsednik – Tomaž Štenkler, vodja časomerilcev – Jure Panjtar, zapisnikar: Andraž Torkar.

Tek na Črno prst je del železnega repertoarja gorskih tekem v Sloveniji in  pokala gorskih tekov  Primorskih novic. Menda je najstarejši gorski tek v Sloveniji. Žal zapisa o prvi tekmi davnega 09. avgusta 1970 ni, le diplome prvih treh tekmovalcev,  a spomini so še zelo živi …

 

INTERNETNA STRAN

http://www.pdpodbrdo.si/

http://www.dolina-soce.com

INFORMACIJE:

Tomaž Štenkler: 041 468 469

email: pdpodbrdo73a@gmail.com

 

TIC Podbrdo: 05 3800 485. Gsm 041 601 248

email: info.podbrdo@lto-sotocje.si

 
Preberi celotno novico
 24 Pages« First ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... Last »
 


Izdelava spletne strani: MINK
Page generated in 0.02045 seconds with 22 queries

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...