Planinsko društvo Podbrdo    

            

Zadnji vpis v obvestila - Poslano od: darkdog - Ponedeljek, 01 Junij 2020 20:17
KOČA NA ČRNI PRSTI JE ODPRTA / CRNA PRST HUNT IS OPEN
Novice

Novice->Obvestila->Redni volilni občni zbor PD Podbrdo 18   
Redni volilni občni zbor PD Podbrdo 18

Redni volilni občni zbor PD Podbrdo 18

OBČNI ZBOR PD PODBRDO 2018

Na občnem zboru 24. februarja 2018 je Planinsko društvo Podbrdo potegnilo črto pod leto 2017, skozi katerega je nazdravljalo 6 desetletij dolgi planinski poti.

Zgodba, ki se je v tem času izpisala, ponuja neprecenljivo sporočilo, da uspeh ni cilj, ampak pot, ki z veliko mero potrpežljivosti, razumevanja, dobrih dejanj in podpore drug drugemu vodi do cilja.

 

 

 

ČLANEK NA SPLETNI STRANI GORE IN LJUDJE

http://www.gore-ljudje.net/novosti/139356/ 

Fotoreportaža rednega volilnega občnega zbora PD Podbrdo 2018:

http://www.pdpodbrdo.si/index.php?ind=pdgallery&op=show_pictures&id=176

Zapis celotnega občnnega zbora ... klikni spodaj "preberi celotno novico"Poročilo o delu za leto 2017

Prostovoljstvo

Predsednik Tomaž Štenkler je izpostavil prostovoljstvo članov društva, ki je stalnica v njegovem delovanju in je neprecenljivo predvsem pri vzdrževanju in oskrbovanju planinskega doma na Črni prsti. V letu 2017 ga je bilo preko 2000 delovnih ur.  

Planinski dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti:

Čeprav so nekateri planinski domovi zabeležili povečan obisk, je bila planinska sezona v Domu Zorka Jelinčiča na Črni prsti  povprečna, promet pa primerljiv z letom 2016. 

Gospodarski odsek se je zelo potrudil pri vzdrževanju in obnovi. Dela so se dotaknila skoraj vseh sob: nekaterih s pleskanjem, drugih z zamenjavo poda z odpornejšim in enostavnejšim za čiščenje,  spet tretjih z obnovo hidroizolacije. Največji strošek na bil nakup novih vzmetnic, nove peči v jedilnici,  nekaj miz in stolov.

Zelo dobrodošla je bila zamenjava smerne table na domu in table z nazivom doma.

Sicer pa so številna drobna dela (vzdrževanje dimnikov, žlebov, čistilnih priključkov, zbiralnika vode in še in še),  brez katerih koča ne more poslovati, potekala že od januarja 2017 pa do 4. novembra, ko je društvo dom pripravilo za zimovanje.

Obisk Črne prsti:

Iz vpisne knjige je razbrati, da je obisk glede na leto poprej nekoliko upadel. Vreme je gotovo eden od krivcev!  Vpisalo se je 1347 planincev.  Prenočilo jih je 626, od tega 325 domačih in 301 tujih.   

Tovorna žičnica:

Lanska zima je žičnici prizanesla,  tudi med letom, razen enega iztirjenja vozička, žičničarji niso imeli težav z njo. Prepeljala je 13 ton materiala, potrebnega za oskrbo in vzdrževanje koče.    

Prireditve:

Vse tradicionalne prireditve društva so imele pridih prazničnega leta. To so bile: :

-          na ustanovitveni dan društva:  pomladansko strokovno predavanje na temo gorništva (Andrej Štremfelj), obogateno s praznovanjem 60. letnice ustanovitve društva ob slavnostni torti,

-          24. tek na Črno prst z zaključkom Pušeljca gorskih tekov,

-          srečanje planincev na Črni prsti (okrnjeno zaradi slabega vremena),

-          sodelovanje pri organizaciji pohoda v spomin na Simona Kosa (okrnjeno zaradi slabega vremena).

Društvo je pripravilo še dva dogodka, v celoti posvečeni jubileju:

-          pohod iz Podbrda na Triglav

-          zaključna prireditev v OŠ Podbrdo z razstavo slik iz Črne prsti in tematskim večerom fotografa Miljka Lesjaka

-          Udeležba PD na svečani podelitvi najvišjih planinskih priznanj Planinske zveze Slovenije za leto 2017 v Mislinji, kjer sta bila nagrajena člana društva Peter Čufer in Marko Dakskobler.

Vodništvo:

-          V spomin na pohod na Triglav iz ustanoviteljskega leta je bil tudi v let 2017 izveden 3-dnevni pohod na Triglav.

-          Teklo je delo s planinskim podmladkom na Osnovni šoli Simona Kosa. Izleta na Porezen in v Kobariški kot sta bila dobro obiskana.

-          Srečali so se vodniki MDO Posočja in sklenili, da bodo letos pripravili Dan varne hoje, ki je že razpisan za mesec april.

Odsek Grahovo-Koritnica:

Člani so sodelovali pri vseh prireditvah in intenzivno pomagali pri delu na koči, zlasti Jože in Danica Špik.

Uspešni so bili tudi v akciji Na obisk na Črno prst.

Promocija PD Podbrdo:

O delovanju PD Podbrdo je govorilo 31 člankov v tiskanin medijih. Javnost je bila obveščena tudi preko spletnih objav in radijskih medijev.

Sestavljeni so bili povezovalni teksti za tri največje prireditve: tek na Črno prst, srečanje planincev na Črni prsti in za zaključni dogodek ob 60-letnici društva.

Pripravljeni so bili teksti za predloge za občinsko nagrado in nagradi Planinske zveze Slovenije.

Promocija je tekla tudi na sejmu Natour Alpe Adria 2017, na sejmu »tečem« EXPO v okviru Pušeljca gorskih tekov, na 7. festivalu NVO v Podbrdu, v zvezi z akcijo Na obisk na Črno prst in v okviru tekem Pokala primorskih gorskih tekov. 

Nagrade:

Kot je dejal predsednik društva, so bile prejete nagrade češnja na torti ob jubilejnem letu društva.  

-          PD Podbrdo prejelo jubilejno listino Planinske zveze Slovenije;

-          predsednik Tomaž Štenkler je za dolgoletno vodenje društva prejel občinsko nagrado;

-          član PD Podbrdo Peter Čufer je prejel svečano listino za izreden prispevek k razvoju planinske dejavnosti in za življenjsko delo;

-          član PD Podbrdo Marko Dakskobler je prejel spominsko plaketo za izjemne dosežke ob življenjskem jubileju in za uspešno društveno delovanje; 

 

 

Volitve:

Leto 2018 je volilno leto. Društvo je javno pozvalo k sodelovanju v organih društva. Ker odziva ni bilo, je Kandidacijska komisija izpeljala nekaj pogovorov  s sedanjo ekipo in občnemu zboru predlagala potrditev organov v sedanjem sestavu. Občni zbor je predlog sprejel.

Plan PD Podbrdo za 2018

Tomaž Štenkler je povedal, da finančno stanje v programu dela za leto 2018 omogoča zastaviti cilje, med katerimi bodo nekateri zahtevali več aktivnosti :  

-          popolnitev markacijskega odseka;

-          ponovna vzpostavitev poti na Porezen iz vasi Porezen;

-          ponovna vzpostavitev geološke poti Rut – planina Razor, po možnosti  v sodelovanju s PD Tolmin;

-          PD Podbrdo bo partner v projektu Mrouce cajta,  ki bo prineslo tudi nekaj promocijskih izboljšav za društvo.  Partnerja sta še TD  Podbrdo in Društvo Baška dediščina, nosilec projekta pa je Občina Tolmin;

-          pridobiti dober oskrbniški par za dom na Črni prsti ;

-          vzdrževanje doma na Črni prsti, pri čemer bo cilj vzpostaviti prenočitveni del tako, da bo »zdržal«  vsaj naslednjih 10 – 15 let;

-          25. tek na Črno prst z zaključkom Pušeljca gorskih tekov ;

Podelitev priznanj članom društva :

Društvo je podelilo:

  1. Jubilejne zahvale društva članom ob njihovi okrogli rojstni obletnici ;
  2. Zahvale Planinske  Zveze Slovenije, ki so jo prejele: Danica Špik, Tatjana Valentinčič in Alenka Zgaga.
  3. Majice za akcijo »Na obisk na Črno prst« za osvojenih najmanj 15 vzponov. Prejelo jih je 48 planincev, trije tudi iz Bohinja.

Štiri osnovnošolke domačinke pa so prejele majice za osvojenih 5 vzponov:  Kusterle Urša, Maša in Nuša ter Šorli Urša.

Beseda gostov:

Občni zbor je pozdravil predsednik MDO Posočja Gregor Rupnik in prinesel pozdrave predsednika PZS Bojana Rotovnika, ki letos zaključuje to funkcijo in prehaja na funkcijo podpredsednika planinskih društev EU. Spomnil je tudi na volilno leto v MDO Posočje.  Priporočal je pospešene aktivnosti v zvezi z markacijskim odsekom. Sicer pa je sodelovanje MDO s PD  Podbrdo označil kot izjemno dobro.

Predstavnik PD Tolminje obljubil sodelovanje markacistov PD Tolmin pri ponovni vzpostavitvi geološke poti Rut – planina Razor in že predstavil plan popravila. Sodelovanje so obljubili tudi lovci iz Ruta.

Predstavnik PD Bohinjska Bistrica je pozdravil planince in zaželel dobro sodelovanje tudi vnaprej.

Predstavnik PD Srednja vasje spomnil na nedavno sejo gospodarske komisije pri PZS. Med drugim je obravnavala problematiko odvoza odpadkov iz visokogorja, s katero se bodo morala spopasti društva.  

Predstavnik PD Ajdovščina je reden gost na občnih zborih v Podbrdu.  Društvu je ob lanski 60 - letnici delovanja prinesel darilo – sliko Castre z obrambnim stolpom, delo ajdovskega umetnika, ki simbolizira trdnost in trajnost prijateljstva. . 

Zapisala: Olga Zgaga, februar 2018
od alenkazgaga, Nedelja, 25 Februar 2018 17:31, Vpiši svoj komentar(0)
 


Izdelava spletne strani: MINK
Stran zgenerirana v 0.01347 sekundah z 12 poizvedb v bazi

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...