Planinsko društvo Podbrdo    

            

Zadnji vpis v obvestila - Poslano od: darkdog - Ponedeljek, 20 September 2021 07:48
KOČA NA ČRNI PRSTI JE ZAPRTA / ČRNA PRST HUT IS CLOSED
Članki

Članki->Pohodi->KRŠIČEVEC   
KRŠIČEVEC

Ture in pohodi v organizaciji PD Podbrdo so v mesecu Marcu že tradicjonalno namenjeni obiskom Krasa in Slovenske istre, tako smo jih že kar nekaj tudi obiskali in med drugimi tudi Kršičevec, ki je bil na sporedu danes. Opis poti sem si sposodil na hribi.net.

S parkirišča nadaljujemo mimo manjšega spominskega parka po cesti v smeri Kršičevca. Cesta, ki kmalu izgubi asfaltno prevleko nas hitro pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo po levi spodnji cesti (ob desni cesti se nahaja manjši križ), ki se nadaljuje po levi strani ograje. Le nekoliko naprej pa pridemo na dobro označeno razpotje, kjer se v levo odcepi pot proti Belim stenam, mi pa nadaljujemo naravnost po vse slabši cesti, ki se še naprej nadaljuje ob ograji. Cesta se nato pri naslednjem križu dokončno spremeni v kolovoz, ki se naprej zložno vzpenja čez obširna travnata pobočja. Dobro označen kolovoz, ki ima nekaj manjših razpotij pa nas višje pripelje v pas gozda, kjer se le ta začne nekoliko strmeje vzpenjati.
Višje prečimo gozdno cesto in vzpon še naprej nadaljujemo po kolovozu, ki nas kmalu pripelje do lipe (drevo s številnimi debli). Kolovoz, ki postaja vedno ožji nas kmalu pripelje iz gozda na vse bolj razgledna pobočja. Omenjeni kolovoz pa zapustimo pri klopci, kjer nas smerna tabla usmeri levo navzgor. Pot, ki naprej postane bolj strma pa nas le nekaj korakov višje pripelje na manjše razpotje, kjer se v desno odcepi komaj vidna stezica proti Mrzli jami. Mi tu nadaljujemo naravnost po vse bolj razgledni poti, ki nas skozi pas nizkega gozda in kratkega melišča pripelje na vršne travnato pobočje gore. Prijetna steza na kateri strmina hitro popusti nas nato pripelje do razgledne plošče od katere se nam odpre čudovit razgled.
Od tu nadaljujemo po zložni poti, ki nas po manj kot 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Kršičevca.

23 udeležencev je danes osvojilo ta vrh in si ogledalo prelepe Kraške gmajne, kjer  se je včasih paslo na stotine ovac. Vse naokrog pa se širijo lepi borovi gozdovi. Vreme, lahko rečem je bilo dobro malo vetrovno tako, da so rokavice in kapa prišli kar prav. Na trenutke pa nas je strašil tudi dež, ki pa ga je naša dobra volja pregnala čez mejo na Hrvaško. V svoji družbi smo danes imeli tudi mladega planinca Drejca, ki je ravno danes praznoval svoj osmi rojstni dan. Z priložnostnim darilcem in zapeto pesmico smo ga presenetili na poti.

Zahvaljujem se vsem udeležencem, ki nam zaupajo in se naših pohodov udeležujejo, kolegom vodnikom  za pomoč in sodelovanje in seveda PD Podbrdo, ki našo dejavnost podpira.

                                                                                                                                   Jože Dakskobler - vodnik
od Maraton, Nedelja, 18 Marec 2012 21:57, Komentarji(0)
 


Izdelava spletne strani: MINK
Stran zgenerirana v 0.01235 sekundah z 12 poizvedb v bazi

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...